בית המשפט יכול להזדקק לשירותיו של שירות המבחן במספר מקרים.
המקרים הנפוצים הם:
- תסקיר מעצר
- תסקיר לעונש
תסקיר מעצר:
כאמור, עם הגשת כתב אישום, ובקשה למעצר עד לתום ההליכים, על בית המשפט החובה לבחון את שחרורו של הנאשם לחלופת מעצר נאותה, שמחד תבטיח את התייצבותו למשפט ותפחית את מסוכנותו ומאידך תהווה פגיעה מזערית ככל הניתן בזכותו לחירות.
לעיתים, לאור נסיבות שונות כגון חומרת העבירה, קיומו של עבר פלילי וכיו"ב יבקש בית המשפט לקבל את התייחסותו של קצין בשירות המבחן לצורך בחינת האפשרות לשחרר את הנאשם לחלופת מעצר.
כלל מדובר במקרים בהם נסיבות חמורות יותר, ונדרשת בחינה של איש מקצוע.
שירות המבחן מורכב מעובדים סוציאליים, אשר משמשים קציני מבחן.
קצין המבחן נפגש עם העצור ולאחר מכן אף עם הפקחים שהוצעו ומכין לבית המשפט תסקיר – אשר כשמו כן הוא, סוקר את מצבו של הנאשם, את יחסו לעבירה, את מידת מסוכנותו לציבור, וכן האם המפקחים שהוצעו ראויים לשמש כמפקחים ולפקח על הנאשם בזמן שהותו במעצר בית.
חשוב לקיים שיחת הכנה מקצועית עם עורך דין בעל ניסיון בתחום הפלילי, וזאת על מנת להתכונן כיאות ולצלוח את הריאיון עם ק' המבחן, אשר בידו להמליץ הן על שחרורו של העצור מהמעצר, והן חס וחלילה על מעצרו עד לתום ההליכים מאחורי סורג ובריח.
חשוב לציין כי שירות המבחן הוא גוף מייעץ/ממליץ בלבד ולהמלצותיו משקל רב. מאידך, הסמכות להורות על שחרורו/מעצרו של הנאשם מצויה אך ורק בידיו של בית המשפט.
תסקיר לעונש:
במקרה בו נאשם איננו עצור עד לתום ההליכים אלא מנהל את משפטו כשהוא משוחרר, בית המשפט יכול לקבל התייחסות של שירות המבחן בנוגע לעונש שראוי להטיל על הנאשם בהתאם לנסיבות חייו, העבירה בה הורשע ונסיבות ביצועה, וכן פגיעה בצדדים שלישיים כגון משפחתו של הנאשם בהינתן שיישלח למאסר.
גם כאן חשוב לציין כי שירות המבחן הוא גוף מייעץ/ממליץ בלבד ולהמלצותיו משקל רב. יחד עם זאת, את העונש יטיל בית המשפט בהתאם לראות עיניו בהסתמך על מכלול שיקולים שתסקיר שירות המבחן הוא אמנם משמעותי אך רק אחד מהם.