עבירות מחשב ופשיעת סייבר:
עם השתלטות המחשבים על חיינו, עבירות המחשב ופשיעה במרחב הסייבר, נהפכו לשכיחות יותר ויותר, הן עבירות לשם בצע כסף, והן עבירות שנועדו לספק תאווה יצרית כגון עבירות מין.
עבירות מחשב ופשיעת סייבר:

עם השתלטות המחשבים על חיינו, עבירות המחשב ופשיעה במרחב הסייבר, נהפכו לשכיחות יותר ויותר, הן עבירות לשם בצע כסף, והן עבירות שנועדו לספק תאווה יצרית כגון עבירות מין.

עבריינים הבינו שבאמצעות המחשב והרשת ניתן יהי לבצע עבירות פליליות כגון למכור או להבריח סמים ונשק, להלבין הון וכיו"ב, בצורה שקשה מאוד יהיה לנטר ולעקוב אחריהן, כמו גם לאתר את העבריינים.

מלבד העבריינים "הרגילים" ברשת נמצאים גם עברייני מין, שהמרחב הציבורי הפך מסובך עבורם והם מנסים לספק את יצרם ברחבי הרשת.

מעבר לכך, עבירות מחשב מבוצעות גם לצרכים כגון ריגול תעשייתי, איסוף מידע, ביצוע הונאות, התחזות וגניבת זהויות, גניבת פרטי אשראי או פרטים אישיים אחרים. עבירות אלה המתבצעות בתחכום רב על ידי מומחי מחשבים במחשכים ותחת מעטה כבד של חשאיות מקשות מאוד על רשויות החוק לאתר ולהגיע לעבריינים.

הקושי המובנה בעבירות המחשב:

בניגוד לביצוע עבירות "בעולם האמיתי" שבהן העבריין עלול להותיר אחריו שובל של ראיות אשר יגרמו בסופו של דבר לאיתורו. עבירות מחשב ניתן להסתיר באמצעות ביצוע פעולות פשוטות כמו שימוש בשרתי פרוקסי PROXY, גלישה באמצעות פלטפורמות מוגנות אשר לא שומרות היסטוריית גלישה, שיטוט בפורומים סגורים, ביצוע עבירות באמצעות רשתות סגורות, Darknet וכיו"ב.

 

חוק המחשבים עוסק מונה מספר עבירות:

שיבוש או הפרעה למחשב / 3 שנות מאסר
סעיף 2(1) לחוק המחשבים עוסק בשיבוש הפעילות התקינה של מחשב או הפרעה לשימוש בו. עברתם ליד מחשב בבית קפה וניתקתם את המחשב מהחשמל? כיביתם את הראוטר ושיתקתם את האינטרנט? גם אם הדבר נשמע מינורי – מדובר בעבירה חמורה שעלולה לגרום לנזקים קשים, אובדן עסקאות אשראי ופגיעה כלכלית. חשבו מה עלול להתרחש, אם תנתקו מהחשמל מחשב בבית חולים! ציוד רפואי עלול להיות משותק, טיפולים חיוניים לא יינתנו וחולים אף עלולים למות!

מתקפת DOS (Denial of Service attack) אשר משבשת פעילותו של שרת או אתר אינטרנט באמצעות העמסת עומס חריג, תהווה גם היא עבירה מכוח סעיף 2(1) לחוק המחשבים.

 

מחיקה או שינוי של חומר מחשב / 3 שנות מאסר
סעיף 2(2) לחוק המחשבים מתייחס למי שמוחק חומר מחשב, גורם לשינוי בו או משבש אותו בכל דרך אחרת. לקורבן עלול להיגרם נזק קשה של אובדן מידע, נזק כלכלי וכיו"ב.

 

"פיגוע פייסבוק"

"פיגוע פייסבוק" זה דבר די נפוץ כאקט של קונדס, למרות זאת מדובר בעבירה פלילית. סיטואציה כזו מהווה עבירה של שינוי חומר מחשב – ועלולה להיות הרסנית. חשבו על מצב שאדם אחר ישלח בשמכם הודעה לאקסית שלכם "יוצא מהארון" בשמכם או ישנה את הסיסמה שלכם בג'ימייל ולא יאפשר לכם לקרוא דואר אלקטרוני.

 

הנפקת פלט כוזב ממחשב / 5 שנות מאסר
סעיף 3 לחוק המחשבים נוגע לעשיית פעולה או כתיבת תוכנה, שכתוצאה מהן המחשב יציג פלט כוזב. דוגמה לעבירה זו היא פישינג. מתקפה שמתרחשת כשאדם אחר בונה אתר מזויף (שנראה למשל בדיוק כמו פייסבוק) או שולח לינק שמזמין אתכם להיכנס לסרטון תמים לכאורה; ובדרך זו "דג" את הסיסמאות שלכם (או את פרטי חשבון הבנק).

מקרה שהתפרסם לפני כשנה – בחור שהעתיק את אתר הקניות "עלי אקספרס" ושלח מסרונים בתפוצה רחבה עם קישורית לאתרו, על מנת שגולשים ינסו לרכוש ויזינו את פרטי האשראי שלהם, כאשר אלה מועברים היישר לידיו של הקראקר.

 

חדירה לחומר מחשב שלא כדין / 3 שנות מאסר
סעיף 4 לחוק המחשבים מתייחס למי שחודר שלא כדין למחשב, באמצעות התקשרות מרחוק או פריצה. למשל: ניתן לבצע חדירה למחשב באמצעות סוס טרויאני. דוג' מפורסמת לעבירה זו הינה המקרה של אהוד טננבאום – הלא הוא ה"אנלייזר" אשר פרץ בין היתר למחשבי הפנטגון, למחשבי סוכנויות החלל נאס"א והצי האמריקאי. כן פרץ טננבאום למחשב הכנסת, לאתר הנשיא, לאתר מדרשת שדה בוקר וניסה לחדור גם לרשת הצה"לית.

בית המשפט התייחס בין היתר למיומנות הגבוהה ולקושי בגילוי עבירות מחשב "לאחר החדירה למחשב לא נותרים סימנים, אין רסיסי זכוכית או מנעולים מעוקמים, ובהעדר סימנים לפריצה גילוי עבירות כגון אלה מחייב מיומנות טכנית גבוהה ומוחות מתוחכמים לא פחות מאלה של מבצעי העבירה" וגזר עליו 6 חודשי עבודות שירות.

בית משפט המחוזי החמיר בעונשו של האנלייזר וגזר עליו 18 חודשי מאסר תוך שהוא קובע כי "האינטנסיביות, הנועזות, חוסר המעצורים וריבוי העבירות חובקי העולם, על פני תקופה ארוכה, שנסתיימה רק כשנעצר בעקבות חקירת ה -F.B.I הנזקים הישירים והעקיפים שגרם במעשיו, שקשה להעריך את היקפם; האינטרס הציבורי בקביעת נורמת ענישה ראויה, שיהיה בה מסר חד משמעי לציבור העבריינים בכוח, שהוא, ברובו, ציבור צעיר הרואה בעבירות המחשב אתגר ואיננו מפנים עדיין את החומרה שבביצוען; הצורך להרתיע גם בשל הפיתוי לבצע עבירות מחשב תוך גלישה באינטרנט, בשל תחושת החופש והאנונימיות לכאורה, והמציאות הוירטואלית כביכול, שמקנה הישיבה בבית מול המחשב, בנוחות ובניחותא; החשיבות ההולכת וגדלה בעולם המודרני של המחשב ומאגרי היידע שבו – ומכאן גם הנזקים העצומים, שאינם ניתנים להערכה ולכימות, בפריצה לתוכם – כל אלה מחייבים לדעתי הצבת רף ענישה חמור יותר."…

חדירה למחשב כדי לעבור עבירה אחרת / 5 שנות מאסר
מדובר במקרים בהם הפריצה למחשב נועדה כדי לאפשר לעבריין לבצע עבירה אחרת.

זוכרים את הפריצה למצלמות בחנות שבה מדדה עדן בן זקן בגדי ים? מלבד הפריצה האירוע כלל גם גניבת סרטון שתיעד את בן זקן. הדבר מהווה עבירה לפי סעיף 5, שזו עבירה בפני עצמה וכן עבירות נלוות נוספות שאינם מחוק המחשבים כגון פגיעה בפרטיות או גניבה, סחיטה וכיו"ב.

הפורץ יואשם בשתי העבירות גם יחד והעונשים שלהן יכול ויצטברו זה על זה. במקרה המדובר של עדן בן זקן הוגש כתב אישום כנגד ארנן מייסלס, בגין ריבוי עבירות של חדירה לחומר מחשב כדי לעבור עבירה אחרת, פגיעה בפרטיות ומעשה מגונה.

 

ישנם מקרים בהם בני זוג פורצים למחשב או לסלולרי של בן זוגם כדי להתחקות אחריהם. אחד המקרים המפורסמים הינו המקרה של השופטת לשעבר (תפ (ת"א) 40332/05) אשר חשדה שבעלה "רועה בשדות זרים" ועל מנת לעקוב אחריו הפעילה חוקר פרטי אשר חדר למכשירו הסלולרי, היא הורשעה על פי הודעתה הן בעבירה של חדירה לחומר מחשב, והן בפגיעה בפרטיות והטרדה באמצעות מתקן בזק.

 

במקרה של פריצה לטלפון כדי להוציא משם חומר שישמש לצורך סחיטה (תפ (ת"א) 19578-11-14‏) קבע ביהמ"ש:

"שילובן של עבירות מחשב ופגיעה בפרטיות בעבירות הסחיטה מקנה להן ממד נוסף של חומרה. הוא הדין בעובדה שקדם לעבירות תכנון מחושב וקר רוח (ר' בהוראות סעיף 40ט(א)(1) לחוק העונשין), כמו גם ריבוי הקורבנות, המשליך על הנזק שהיה צפוי להיגרם מביצוע העבירות (ר' בהוראות סעיף 40ט(א)(3) לחוק העונשין)."

 

דוגמא נוספת זה אירוע של ריגול תעשייתי, בין חברות.

תיק שהיה בטיפול משרדנו עסק בעובד שעזב את מקום העבודה ועבר לחברה מתחרה. הוא ניצל סיסמאות שהיו ברשותו כדי לחדור לשרתי החברה על מנת לגנוב נתונים כמו גם קניין רוחני של החברה – התיק עדיין מתנהל.

 

ביצוע פעולות אסורות בתוכנה / 3 שנות מאסר
עבירה הקבועה בסעיף 6 בחוק המחשבים, עוסקת בביצוע פעולות אסורות בתוכנה. כל מי שכותב תוכנה שמבצעת פעולות אסורות כגון חדירה למחשב וכיוצא באלה מסתכן בעונש של עד 3 שנות מאסר. לעומת זאת, מי שכותב תוכנה במטרה שהיא תבצע פעולה כזאת מסתכן בעונש חמור של 5 שנות מאסר.

 

 

עבירות נוספות שמבוצעות באמצעות מחשב ואינן מנויות בחוק המחשבים:

חוק האזנות סתר: מתייחס לסיטואציה שבה אדם מתקין תוכנה על טלפון נייד של אדם אחר כדי להאזין לכל השיחות שלו ולחילופין משתמש בכלים מיחשוביים בכדי להאזין לתקשורת בין מחשבים – תקיפה זו נקראת The man in the middle, באמצעות טכנולוגיה זו, יכול התוקף לנטר את התקשורת שעוברת בין המחשבים, בכך שהתקשורת בניהם עוברת בעצם דרך המחשב של התוקף. הנזק שיכול להיגרם מכך גבוה מאוד, שכן מלבד החדירה לפרטיות, יכול התוקף להשיג סיסמאות שונות, גישה לחשבונות ואף לשדר מידע כוזב לקורבן. גם העונש על עבירה זו חמור מאוד: עד 5 שנות מאסר.
עבירות נוספות קבועות בחוק זכויות יוצרים: עוסקות בפריצת תוכנה, שימוש בתוכנה פרוצה או עשיית עותק של תוכנה כדי למכור אותה – מהווים עבירה שעונשה עשוי לנוע בין 3 ל-5 שנות מאסר.
חוק הגנת הפרטיות: במקרים שבהם נעשית פגיעה, שעלולה לבזות או להשפיל אדם במחשב (למשל: בעקבות פרסום תצלום או סרטון משפיל והפצתו) – עלול הדבר לעלות כדי פגיעה בפרטיות ולגרור עונש מאסר של עד שנה.
עבירות מכוח חוק העונשין: כאמור ניתן לבצע כמעט כל עבירה כיום באמצעות המחשב. עבירות נפוצות שנעברות כיום באמצעות הרשת הינן עבירות מין. אפשר לחלק אותם ל-3 סוגים:
עבירות בהן נעשה במחשב שימוש לצורך יצירת קשר בין התוקף לקורבן (פלטפורמת תקשורת), כאשר התקשורת אמורה להביא לבסוף למפגש פרונטאלי בין התוקף לקורבן.
עבירות בהם המחשב שימש ככלי לביצוע עבירת המין עצמה. מדובר במקרים בהן התקיפה נעשית באופן וירטואלי "מבעד למסך". התוקף מתקשר עם הקורבן ומבצע בו אקטים מיניים-וירטואליים. החוק רואה בהם מעשים מגונים ובמקרים מסויימים גם אונס לכל דבר ועניין.
עבירות אשר מבוצעות ככללן במרחב האינטרנט. כגון החזקה ופרסום של חומרי תועבה (חומרי פדופיליה, סנף וכיו"ב).

שתף את הכתבה >>>>

WhatsApp
Facebook
Email
תוכל לרשום לי הערה כאן למטה
דילוג לתוכן